I ate this dish last week in a restaurant in Bouzigues, Brasserie Julie, and it was so delicious I had to try to make it at home. It is very different from the Italian dish spaghetti alle vongole, which is also delicious.
J�ai mang� ce plat la semaine derni�re dans un restaurant � Bouzigues, Brasserie Julie, et c'�tait si delicieux que j'ai d� l'essayer chez moi. C'est different du plat italien, spaghetti alle vongole, qui est aussi delicieux.
For 4 / pour 4 personnes
1 kg clams / clovisses (ou palourdes)
200 gm cr�me fraiche
50 gm pine nuts / pignons de pin
4 cloves garlic, chopped / gousses d�ail, hach�es
1 small glass white wine / petit verre de vin blanc
olive oil, ground pepper / huile d�olive, poivre
500 gm spaghetti
Clean the clams and cook them in a little olive oil and the white wine until they open. / Nettoyer les clovisses et les faire cuire dans un peu d�huile d�olive et le vin blanc jusqu'� elles soient ouvertes.
At the same time toast the pine nuts in a heavy pan, add the cr�me fraiche and the garlic and heat through gently. Add some of the cooking liquid from the clams. / Au m�me temps, faire dorer les pignons, ajouter la cr�me fraiche et l�ail et rechauffer doucement. Ajouter du bouillon des clovisses.
Cook the spaghetti. / Faire cuire les spaghetti.
Add the clams to the sauce and mix into the spaghetti. / Ajouter les clovisses � la sauce et melanger avec les spaghetti.
Grind some black pepper over each serving / saupoudrer du poivre noir.
Serve with a glass of red wine / Servir accompagn� d�un verre de vin rouge.
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